Hoe cortenstaal BBQ maken?

De liefhebbers van buiten koken weten maar al te goed welk materiaal ze moeten gebruiken, namelijk cortenstaal. Cortenstaal is oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in de bouw vanwege de duurzaamheid en weersbestendigheid. Het materiaal heeft zijn weg gevonden naar de achtertuinen over de hele wereld voor het maken van barbecues. In deze blog vertellen we meer over hoe cortenstaal BBQ maken.

 

Waarom een BBQ van cortenstaal?

Cortenstaal is een legering van staal die is ontworpen om zonder de noodzaak van verf te roesten en een stabiele roestlaag te vormen die verdere corrosie tegenhoudt. Het geheim achter de weersbestendigheid van cortenstaal ligt in de toevoeging van specifieke legeringselementen als koper, fosfor, silicium en nikkel. Deze elementen helpen bij het vormen van de beschermende roestlaag. Ideaal materiaal voor bijvoorbeeld een brievenbus of een houtopslag, maar ook voor een BBQ! Dit zijn redenen waarom je een BBQ van cortenstaal moet hebben:

 

·         Duurzaamheid

Een BBQ van cortenstaal gaat vele jaren mee zonder aangetast te worden voor weersomstandigheden of andere elementen. De natuurlijke roestlaag die zich vormt, fungeert als een beschermende barrière tegen verdere corrosie, waardoor het onderhoud tot het minimum wordt beperkt.

 

·         Esthetiek

Naast duurzaamheid heeft cortenstaal een unieke esthetiek die zowel rustiek als eigentijds is. De warme roestkleur geeft een karakteristiek en tijdloos gevoel aan elke buitenruimte, waardoor het een zeer goede keuze is voor iemand die design bewust is.

 

·         Functionaliteit

Cortenstaal is niet alleen mooi, maar ook functioneel. Het is bestand tegen hoge temperaturen, waardoor het een uitstekende keuze is voor barbecues. Bovendien heeft het materiaal een uitstekende warmtegeleidbaarheid. Hierdoor kan het gemakkelijk warmte kan vasthouden en een gelijkmatige kookervaring biedt.

 

Het maken van een cortenstaal BBQ

Hoe cortenstaal BBQ maken? Dat is zeker gemakkelijk, alleen moet je rekening houden met bepaalde factoren:

 

1.      Het ontwerp

Het eerste en wellicht belangrijkste aspect van het maken van een cortenstaal BBQ is het ontwerp. Dit omvat het bepalen van de afmetingen, de vorm en eventuele extra functies. Het ontwerp moet niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel en praktisch.

 

2.      Materiaalkeuze

Naast cortenstaal zelf, moet je ook zorgvuldig andere materialen kiezen die worden gebruikt bij de constructie van de BBQ. Denk aan roosters, handgrepen en bouten. Kies materiaal die bestand zijn tegen hoge temperaturen en corrosie om ervoor te zorgen dat je BBQ lang meegaat.

 

3.      Constructie

Het daadwerkelijke bouwproces van de Cortenstaal BBQ vereist precisie en vakmanschap. Afhankelijk van het ontwerp, moet het Cortenstaal worden gesneden, gebogen en gelast om de gewenste vorm te bereiken. Dit kan worden gedaan door ervaren metaalbewerkers of door doe-het-zelvers met de juiste gereedschappen en kennis.

 

4.      Afwerking

Nadat de BBQ is geconstrueerd, is het belangrijk om de juiste afwerking aan te brengen om de levensduur te verlengen en de esthetiek te verbeteren. Dit kan onder meer het aanbrengen van een beschermende coating zijn om verdere roestvorming te voorkomen of het polijsten van de oppervlakken om een glanzende afwerking te verkrijgen.

 

5.      Gebruik en onderhoud

Zodra de Cortenstaal BBQ klaar is, is het tijd om hem in gebruik te nemen! Geniet van het grillen van heerlijke maaltijden in de buitenlucht terwijl je geniet van de unieke uitstraling van je zelfgemaakte BBQ. Vergeet niet regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het schoonmaken van de roosters en het controleren op eventuele tekenen van corrosie, om ervoor te zorgen dat je BBQ in goede staat blijft. 

 

Cortenstaal op maat bij JF Cortenstaal

Hoe cortenstaal BBQ maken? Dat weet je nu! Bij JF Cortenstaal hebben we cortenstaal op maat, zodat het maken van een BBQ voor jou zeer makkelijk wordt. In ons assortiment zitten ook diverse producten van cortenstaal als plantenbakken, houtopslagen, kruidenbakken, brievenbussen en tuinverlichting. Allemaal van het mooie materiaal cortenstaal en alles gaat levenslang mee. Ontdek ons assortiment op de website of neem contact met ons op.