Hoe cortenstaal lassen?

Cortenstaal wordt veel gebruikt in de architectuur, bij kunstwerken en landschapsontwerpen. Hierbij moet er uiteraard wel eens wat bewerkt worden aan het staal. Vaak wordt hierbij gelast, maar het lassen van cortenstaal vereist specifieke technieken en kennis. Dit is vanwege de samenstelling en eigenschappen van het materiaal. In deze blog vertellen we meer over het lassen van cortenstaal en geven we antwoord op de vraag: ‘’Hoe cortenstaal lassen?’’ Lees vooral verder als je de technieken, uitdagingen en voordelen wilt weten.

 

De eigenschappen van cortenstaal

De samenstelling van cortenstaal is een interessante samenstelling. Cortenstaal bestaat voornamelijk uit ijzer, maar ook kleine hoeveelheden koper, chroom en nikkel. Het element koper is wat cortenstaal onderscheidt van gewoon staal. Koper in het cortenstaal zorgt voor de vorming van een beschermende roestlaag wanneer het wordt blootgesteld aan elementen als weersomstandigheden.

 

Uitdagingen en voordelen

Het lassen van cortenstaal brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Zo is cortenstaal gevoelig voor warmte-geïnduceerde vervorming en is vorming van ongewenste lasfouten mogelijk. Ook is er een kennis vereist voor specifieke lasmethoden en materialen. Ondanks deze voordelen, heeft het gebruik van cortenstaal en dus het lassen ervan ook voordelen:

 

·         Weersbestendigheid

Cortenstaal vormt een natuurlijke roestlaag die het materiaal beschermt tegen verdere corrosie en het geschikt maakt voor buiten en verschillende klimaten.

 

·         Esthetiek

De roestbruine laag van cortenstaal geeft een uniek en esthetisch uiterlijk wat veel mensen ontzettend mooi vinden. Daarom wordt cortenstaal ook veel gebruikt in artistieke ontwerpen.

 

·         Duurzaamheid

Cortenstaal is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen slijtage en vervorming. Hierdoor is het dus zeer geschikt voor langdurige gebruik in diverse toepassingen.

 

De juiste technieken voor het lassen van cortenstaal

Het lassen van cortenstaal vereist een goede voorbereiding en uitvoering om er zo voor te zorgen dat het mooi materiaal niet verloren gaat. Hieronder een aantal tips voor het lassen van cortenstaal.

 

1.      Reiniging en voorbereiding

Voordat je begint met lassen, is het belangrijk om het oppervlak cortenstaal grondig te reinigen om al het vuil, vet en oxidatie te verwijderen. Dit kan gedaan worden voor middel van mechanische reiniging met staalborstels of slijpschijven. Maak ook de binnenkant van de lasnaad te verwijderen om een goede hechting te garanderen.

 

2.      Lasmethoden

Bij het lassen van cortenstaal kunnen verschillende lasmethoden worden toegepast. De keuze van de lasmethode is afhankelijk van factoren zoals de dikte van het materiaal, de nauwkeurigheid van de las en de specifieke eisen van het project.

 

3.      Gebruik van de juiste lasmaterialen

Bij het lassen van cortenstaal is het belangrijk om lasmaterialen te gebruiken die compatibel zijn met het basismateriaal en die helpen bij het behoud van de weerbestendige eigenschappen van het cortenstaal. Dit omvat het gebruik van lasdraden en elektroden die zijn ontworpen voor het lassen van weerbestendige staalsoorten en die de vorming van een duurzame roestlaag bevorderen.

 

4.      Beheer van warmte-inbreng

Een uitdaging bij het lassen van cortenstaal is het beheersen van de warmte-inbreng om vervorming in de materialen te minimaliseren. Dit kun je doen door gebruik te maken van lasparameters als lasstroom, spanning en voedingssnelheid.

 

Cortenstaal lassen? Kijk eens rond bij JF Cortenstaal

Hoe cortenstaal lassen? Je kunt cortenstaal gewoon lassen, maar de bovenstaande technieken zijn belangrijk om te volgen. Alleen zo zorg je voor het beste resultaat en het behoud van het materiaal cortenstaal in de samenstelling zoals die hoort. Wil jij iets maken van cortenstaal? Bij JF Cortenstaal hebben we een assortiment aan producten van cortenstaal. Bekijk ze in onze webshop. Heb je een specifiek product nodig? Wij leveren ook cortenstaal op maat. Heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!