Hoe cortenstaal vijver maken?

Heb jij een ruime tuin? Dan heb je vast al eens nagedacht over een vijver. Een vijver is een mooie, natuurlijke toevoeging aan je tuin. Wil je graag een vijver van cortenstaal? Dat kan! Een vijver van cortenstaal is een duurzame keuze en ziet er ook nog eens erg mooi uit. Ook ben je met een vijver van cortenstaal gegarandeerd verzekerd van een lange levensduur van de vijver. Hoe cortenstaal vijver maken? In deze blog vertellen we je in vier stappen hoe je een vijver van cortenstaal kunt maken.

 

Over cortenstaal

Als je nog niet precies weet wat cortenstaal is, zullen we dit eerst uitleggen. Cortenstaal is een speciaal soort staal dat is ontwikkeld om beter bestand te zijn tegen corrosie en roest in vergelijking met gewoon staal. Dit wordt bereikt door een roestige laag te vormen op het staal wat dient als bescherming tegen verdere roest. Deze laag geeft het cortenstaal zijn bekende, roestige kleur en zorgt voor een uiterlijk met karakter. In tuin- en landschapsontwerp is cortenstaal een populaire keuze, vooral omdat het er esthetisch prachtig uitziet en erg duurzaam is.

 

Een vijver van cortenstaal maken in vier stappen

Ook voor een vijver is cortenstaal een zeer populair soort materiaal om te gebruiken. Wil jij graag een vijver maken van cortenstaal? Het wordt zeker weten prachtig! Hieronder in vier stappen hoe je een cortenstaal vijver kunt maken.

 

Stap 1 – planning en ontwerp

Het begint allemaal met een goed plan en een duidelijk ontwerp wat naar jouw wens is. Voordat je begint met de uitvoering, ongeacht welk materiaal je gebruikt, is het van belang om een duidelijk idee te hebben van hoe je vijver eruit zal zien. Houdt rekening met overwegingen als de grootte en de vorm, de locatie, de diepte van de vijver, de randen en eventuele zitplaatsen en de filtering en pomp.

 

Stap 2 – materialen en gereedschappen

Als je een vijver van cortenstaal wilt maken, heb je diverse materialen en gereedschappen nodig. Zo heb je ten eerste platen van cortenstaal nodig. Bestel de platen op basis van het ontwerp wat is gemaakt en zorg ervoor dat ze dik genoeg zijn om de vijver structuur te geven en duurzaamheid te garanderen. Ten tweede lasapparatuur. Dit is essentieel bij cortenstaal. Met lasapparatuur kun je platen van cortenstaal aan elkaar lassen. Zorg er hierbij voor dat je beschikt over de juiste veiligheidsmiddelen als een lashelm, handschoenen en veiligheidskleding. Als derde heb je een waterdichte voering voor de vijver nodig. Dit is om te voorkomen dat het water lekt en de vijver leegloopt. Aan de binnenkant van de vijver, tegen de platen van cortenstaal aan, moet deze waterdichte voering worden geplaatst.

 

Stap 3 – graven en voorbereiding

Als er een ontwerp is gemaakt en alle materialen en gereedschappen er zijn, dan kun je beginnen met graven en verdere voorbereiding van de locatie van de vijver. Het is verstandig om eerst de locatie te markeren, graag vervolgens de put uit. Dan kun je de platen van cortenstaal plaatsen en lassen en vervolgens de waterdichte voering erin plaatsen. De laatste stap is het vullen van de vijver!

 

Stap 4 – de afwerking

De laatste stap is de allerleukste, namelijk de afwerking. Voeg randen toe aan de vijver. Dit kan van hout, maar ook van steen of van cortenstaal. Indien je zitplaatsen rondom de vijver wilt is dit ook mogelijk. Vul de vijver met waterplanten en vissen. Als je zowel waterplanten als vissen doet, zorg er dan voor dat je de juiste combinaties kiest en rekening houdt met de grootte en diepte van de vijver. Verlichting is ook erg leuk om toe te voegen aan een vijver. Dit geeft een gezellige sfeer als het donker is. Ten slotte is het onderhoud ook erg belangrijk. Plan dit regelmatig, zodat je het goed bij kunt houden.

 

 

Hoe cortenstaal vijver maken? Zo dus! Ben je op zoek naar kwalitatief cortenstaal op maat? Kom dan eens bij ons langs of neem contact op. Wij helpen je graag om een prachtige vijver in jouw tuin te creëren.