Hoe diep moet cortenstaal in de grond?

Cortenstaal staat bekend om het roestige uiterlijk en de duurzaamheid. Zeer geschikt materiaal voor in de tuin dus. Het wordt veel gebruikt als gevelbedekking, sculpturen en plantenbakken, maar kan nog voor veel meer worden gebruikt. Veel mensen die cortenstaal willen gebruiken in de tuin vragen zich af hoe diep moet cortenstaal in de grond bij het gebruik. In deze blog geven we antwoord op deze vraag en hebben we een aantal tips en toepassingen.

 

Waarom zou je cortenstaal in de grond plaatsen?

Voordat je jezelf afvraagt ‘’hoe diep moet cortenstaal in de grond’’, maak je de keuze voor cortenstaal. Cortenstaal heeft verschillende voordelen die het geschikt maken voor gebruik in de grond. Ten eerste heeft het een hoge weerstand tegen corrosie. Dit betekent dat cortenstaal bestand is tegen de invloed van vocht en grondwater. Daarnaast heeft cortenstaal een unieke, roestige kleur die veel mensen aanspreekt. Het gebruik van cortenstaal in de tuin en in de grond draagt bij aan een aantrekkelijke buitenruimte.

 

Hoe diep moet cortenstaal in de grond worden geplaatst?

De diepte waarop cortenstaal in de grond moet worden geplaatst hangt af van verschillende factoren als het specifieke doel van de installatie en de bodemomstandigheden.

 

·         Plantenbakken in de grond

Als je cortenstaal gebruikt voor het maken van plantenbakken, is het verstandig om het voldoende diep in de grond te plaatsen. Dit biedt vooral stabiliteit. Hierbij wordt er aangeraden om het minimaal 20 tot 30 centimeter in de grond te plaatsen. Dit voorkomt dat plantenbakken of borders gaan bewegen of verzakken.

 

·         Schuttingen en hekken

Bij het installeren van schuttingen of hekken die van cortenstaal zijn gemaakt, is de diepte afhankelijk van de hoogte en de wind op de desbetreffende plek. In het algemeen worden schuttingen en hekken van cortenstaal minimaal 60 tot 90 centimeter in de grond geplaatst. Dit zorgt voor genoeg stabiliteit en het zorgt ervoor dat de structuur bestand is tegen wind en andere belastingen.

 

·         Sculpturen

Hoe diep moet cortenstaal in de grond? Dat is dus afhankelijk van wat voor soort het is. Als je sculpturen van cortenstaal in je tuin wilt plaatsen, is de diepte afhankelijk van het ontwerp en de grootte van het kunstwerk. Voor kleinere kunstwerken is een diepte van 30 tot 45 centimeter voldoende, terwijl voor grotere kunstwerken een grotere diepte wordt aangeraden. Het is dus erg belangrijk om te weten hoe groot het kunstwerk is en vooral het gewicht. Zo kun je bepalen, eventueel in overleg met de ontwerper, hoe diep het moet worden geplaatst.

 

Bodemomstandigheden en de drainage

De diepte is een zeer belangrijke factor om rekening mee te houden, maar ook de bodemomstandigheden en de drainage spelen een grote rol. Cortenstaal is bestand tegen corrosie, maar langdurige blootstelling aan vocht kan leiden tot versnelling van het proces. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen water rondom het cortenstaal blijft staan. Dit kun je bereiken door voor een goede drainage te zorgen. Dit kan bijvoorbeeld het aanleggen van een grindbed onder de installatie zijn.

 

Onderhoud van cortenstaal in de grond

Cortenstaal staat bekend om de duurzaamheid, maar het vereist nog wel enig onderhoud. Vooral als het in de grond wordt geplaatst is onderhoud belangrijk. De roestlaag beschermt het cortenstaal tegen verdere corrosie, maar hierbij is het wel belangrijk om het regelmatig schoon te maken. Verwijder opgehoopt vuil en aarde om zo de levensduur te verlengen. Als je met enige regelmaat gebruik maakt van een beschermende coating kan dit ook zorgen voor de vertraging van verdere corrosie.

 

Kwalitatief goed cortenstaal van JF Cortenstaal

Wil jij ook graag cortenstaal in jouw tuin gebruiken? Kom naar JF Cortenstaal. Wij helpen je graag en zowel producten van cortenstaal als cortenstaal op maat. Heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.