Kan je cortenstaal schilderen?

Cortenstaal wordt steeds populairder in de architectuur, landschapsontwerp en kunstwerken. Soms wil je de uitstraling van cortenstaal behouden, maar wil je toch een andere kleur toevoegen aan het project. Veel mensen stellen dan ook de vraag: ‘’Kan je cortenstaal schilderen?’’ In deze blog vertellen we hier meer over.

 

De unieke eigenschappen van cortenstaal

Cortenstaal is een legering van staal die is ontworpen om zonder verfbehandeling te roesten en toch een goede kwaliteit te behouden. Het roestproces creëert een beschermende laag die het onderliggende metaal beschermt tegen verdere corrosie. De kenmerkende roestkleur is wat cortenstaal zo aantrekkelijk maakt voor veel ontwerpers en architecten.

 

Is het mogelijk om cortenstaal te schilderen?

Kan je cortenstaal schilderen? Ja dit is zeker mogelijk! Echter zijn er een aantal belangrijke overwegingen waarmee je rekening moet houden. Zo moet de roestvorming volledig zijn voltooid voordat je begint met schilderen. Dit proces kan enkele maanden duren. Dit is afhankelijk van de blootstelling aan elementen die de roestvorming veroorzaken.

 

Stap voor stap cortenstaal schilderen

Cortenstaal kun je dus schilderen, maar het is niet zoals normaal schilderen. Hieronder zie je de vijf stappen die je moet maken bij het schilderen van cortenstaal om zo een zo goed mogelijk resultaat te krijgen:

 

1.      Reinig het oppervlak

Verwijder vuil, vet of roest van het oppervlak van het cortenstaal met een borstel en water. Zorg er volgens voor dat het oppervlak volledig droog is voordat je doorgaat.

 

2.      Voorbereiding van het oppervlak

Schuur het oppervlak lichtjes op met fijn schuurpapier om de hechting van de verf te bevorderen. Veeg vervolgens het stof af met een schone doek.

 

3.      Primer aanbrengen

Breng een roestwerende primer aan op het oppervlak van het cortenstaal. Deze primer helpt niet alleen om de verf beter te laten hechten, maar biedt ook extra bescherming tegen roest.

 

4.      Verf aanbrengen

Nadat de primer volledig droog is, breng je de gewenste verf aan op het oppervlak van het cortenstaal. Kies een verf die geschikt is voor metalen oppervlakken en geschikt is voor buiten.

 

5.      Afdichting

Voor extra bescherming en duurzaamheid kun je overwegen om een heldere afdichting aan te brengen over de geschilderde oppervlakken.

 

Overwegingen bij het schilderen van cortenstaal

Er zijn een aantal overwegingen die je in je achterhoofd moet houden bij het schilderen van cortenstaal:

 

·         Behoud van de roestige uitstraling

Als je de karakteristieke roestige uitstraling van cortenstaal wilt behouden, kan schilderen het uiterlijk veranderen. Overweeg alternatieve methoden, zoals het aanbrengen van een heldere beschermende coating in plaats van verf.

 

·         Onderhoud

Geschilderd cortenstaal vereist mogelijk regelmatig onderhoud om de integriteit van de verflaag te behouden en beschadigingen te herstellen.

 

·         Milieueffecten

Houd bij het kiezen van verf en afdichtingsmiddelen rekening met de milieueffecten.

 

Cortenstaal kopen bij JF Cortenstaal

Ben jij op zoek naar producten van cortenstaal? Bekijk dan eens onze webshop. Wij hebben verschillende producten als brievenbussen, borderranden en watertafels van cortenstaal. Daarnaast bieden wij ook cortenstaal op maat. Zo kun je bij ons altijd terecht voor de mooiste producten van cortenstaal. Kan je cortenstaal schilderen? Ja, dus als je liever een andere kleur hebt kun je, nadat het roestproces is voltooid, het product schilderen in de door jou gewenste kleur. Heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.